CONCERT DE BRANDENBURG & VESPRES D’ARNADÍ

21.02.2022

Vespres d’Arnadí presenta una integral del Concert de Brandenburg de J.S. Bach

Palau de la Música Catalana: Dissabte 26 febrer – 18.30h

 

La prestigiosa formació barroca dirigida per Dani Espasa torna al Palau de la Música Catalana amb una obra cabdal de la història de la música.

La proposta s’emmarca en la ferma aposta de l’Orquestra Simfònica del Vallès d’oferir espai dins la seva temporada a formacions de referència del país.  
 
La temporada de Vespres d’Arnadí al recinte modernista continuarà amb Virtue & Virtuosity, un recital d’àries de Händel amb Sonia Prina i Juan Sancho el 30 d’abril al Petit Palau.


 

L’Orquestra Simfònica del Vallès continua en el seu afany d’apropar-se a nous públics i donar a conèixer el talent km. 0, i el proper dissabte 26 de febrer al Palau de la Música Catalana (18.30h) torna a cedir l’escenari dels seus concerts de Simfònics al Palau a l’orquestra barroca catalana de referència en aquest gènere: Vespres d’Arnadí que oferirà una integral de quatre concerts del popular Concert de Brandenburg de J.S. Bach oferint en aquesta ocasió els concerts núm. 1, 2, 4 i 5.

El Concert de Brandenburg són sis concerts compostos per Johann Sebastian Bach el 1721 i és considerada una obra cabdal de la música instrumental de tots els temps.
VESPRES D’ARNADÍ és una orquestra barroca creada l’any 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa per oferir versions plenes d’emoció, frescor i espontaneïtat, utilitzant instruments i criteris històrics. El seu nom recorda els concerts que al segle XVIII, eren habitualment oferts als VESPRES com a postres dels sopars distingits de nobles i burgesos. Carabassa, sucre i ametlles són els ingredients de l’ARNADÍ, un dels postres més antics del País Valencià.
Ha actuat en importants sales i festivals d’Europa com ho són els de Peralada, Barcelona, Halle, Praga, Ostrava, Madeira, Sevilla, Santander, Santiago de Compostela, Lugo, Madrid, entre d’altres.

 

 

Inspirats pel Concerto grosso italià, en què un grup de solistes relativament emancipats dialoguen amb la secció de cordes, els Concerts de Brandenburg suposen una admirable il·lustració de la inventiva de Johann Sebastian Bach. Tot i no ser l’originalitat un requisit fonamental per a la mentalitat de l’època, les peces que entregà a l’aristòcrata Christian Ludwig de Brandenburg-Schwedt l’any 1721 demostren una desimboltura i varietat fascinants pel que fa al tractament dels materials. L’espontaneïtat amb què interactuen els músics, que avui potser qualificaríem de jazzística, s’intueix perfectament calculada, amb un contrapunt impecable. Cadascun dels concerts exhibeix personalitat pròpia, la qual cosa desafia definitivament la idea d’haver sortit d’un motlle, a imitació d’obres prèvies. L’alquímia bachiana rau en aquesta mena de contradicció. I és que, inclús no podent ser considerat un compositor innovador, la seva música sona incomparablement genuïna i atemporal, com si sempre hagués estat allà per despertar el plaer dels sentits, mobilitzar la intel·ligència matemàtica o acompanyar l’experiència personal de la fe.

Creats per a l’orquestra de la cort de Köthen, de la qual fou director, els originalment anomenats Six concerts avec plusieurs instruments estan pensats per als instrumentistes amb què Bach podia comptar, de manera fixa o eventual.

 

PROGRAMA

Concerts 1, 2, 4 i 5 de Brandenburg de Johann Sebastian Bach (1685-1750)

1a part
Concert de Brandenburg núm. 2, BWV 1047 Fa major
Bruno Fernandes, trompeta solista
Sara Parés, flauta de bec solista
Pere Saragossa, oboè solista
Luca Giardini, violí solista
 
Concert de Brandenburg núm. 5, BWV 1050 Re major
Marina Durany, traverso solista
Farran Sylvan James, violí solista
Dani Espasa, clavicèmbal solista
 
2a part

Concert de Brandenburg núm. 4, BWV 1049 Sol major
Tiam Goudarzi, Sara Parés, flautes de bec solistes
Farran Sylvan James, violí solista
 
Concert de Brandenburg núm. 1, BWV 1046 Fa major
Luca Giardini, violí píccolo solista
Pierre-Antonie Tremblay, Renske Wijma, trompes solistes
Pere Saragossa, oboè solista
VESPRES D’ARNADÍ, orquestra barroca
Farran Sylvan James, violí solista
Luca Giardini, violí solista i violí píccolo
Ricart Renart, Oriol Algueró, Adriana Alcaide, violins I
Alba Roca, Elisabet Bataller, Kathleen Leidig, violins II
Natan Paruzel, Núria Pujolràs, violes
Oriol Aymat, Oleguer Aymamí, violoncels
Mario Lisarde, contrabaix
Sara Parés, Tiam Goudarzi, flautes de bec
Marina Durany, traverso
Pere Saragossa, Ivan Alcazo, Kathryn Elkin, oboès
Bruno Fernandes, trompeta
Pierre-Antoine Tremblay, Renske Wijma, trompes
Carles Vallès, fagot
Dani Espasa, clave i direcció

ActualitatVeure'n més